Integrera e-post

Ni kan via inställningarna för organisationens e-postadresser, vid utformning av brevmallar och i samband med enskilda utskick styra vilka e-postadresser som står som avsändare för er utgående e-post.

Administrera e-postadresser (inloggning krävs)

Olämplig avsändaradress får många e-postmeddelande att fastna i spamfilter

E-postmeddelanden passerar vanligtvis ett antal spamfilter på vägen från avsändare till mottagare. Ibland fastnar mejl i spamfilter redan innan de ens når fram till mottagaren och då hamnar de inte ens i mottagarens vanliga spam-låda. Mejlen som fastnat på det sättet kan visserligen hittas i loggar på företagets eller webbhotellets mejlserver men det är det få användare som ens känner till.

Spamfiltren kontrollerar ofta ett antal olika faktorer som de väger samman och bestämmer sig för om det är spam eller inte. En viktig faktor då är om servern som skickar mejlet förväntas att hantera mejl med den angivna e-postadressen. Med andra ord måste vår e-postserver vara betrodd att skicka e-post med den avsändaradressen ni valt. Därför bör ni aldrig använda exempelvis Gmail- eller Hotmailadresser som avsändardress i mejl som skickas från våra servrar.

Använda en e-postadress hos oss som avsändare

Det enklaste sättet att skicka mejl med en lämplig avsändaradress är att vi lägger upp en e-postadress under någon av våra egna domäner, t ex minaaktiviteter.se, idrott.se eller dans.se. Exempelvis kan vi hos oss lägga upp en vidarebefordran från uppsalabuggarna@dans.se till info@uppsalabuggarna.se. Då kan ni skicka mejl med avsändaradressen uppsalabuggarna@dans.se utan att de riskerar att hamna i spamfilter pga avsändaradressen. Namnet på avsändaren som visas för mottagaren kan fortfarande vara ”Uppsalabuggarna” och svarar de på mejlet så hamnar svaret hos info@uppsalabuggarna.se.

Tillåta vår server att skicka e-post från er domän

Om ni vill använda era egna mejladresser som avsändare kan ni istället lägga upp oss som auktoriserad avsändare för er mejldomän. Mer exakt är det domänen i fältet return-path i email-headern som skall matcha ett SPF-record. I vissa fall kan ni göra det själva, i andra fall behöver ni kontakta supporten hos den organisation som har hand om er e-post.

SPF-pekare som sätter vår server som auktoriserad avsändare av e-post från er domän

v=spf1 include:include.cogwork.net ~all

Om ni måste ange ett IP-nummer så kan ni skriva

"v=spf1 a mx ip4:194.236.32.61 ip4:194.218.22.254 ~all"

Det kan även redan finnas ett inlagd SPF pekare och i så fall går det att kombinera SPF pekare som i detta exempel.

Inlagd pekare sedan tidigare för annan server:

v=spf1 include:autodiscover.info a:smtp.fsdata.se ~all

Kombinerad SPF pekare

v=spf1 include:include.cogwork.net include:autodiscover.info a:smtp.fsdata.se ~all

Test av leveransbarhet av e-post med mail-tester.com

Efter att ni lagt till SPF pekaren på er namnserver kan ni använda tjänsten mail-tester för att testa leveransbarhet för e-post. För att testa leveransbarheteten i Mina Aktiviteter kan ni gå till er egen profil och tillfälligt byta ut er egen e-postadress mot adressen testmeddelandet ska skickas till. Därefter kan du klicka på länken ”Skicka meddelande” på din sida i Mina Aktiviteter för att skicka meddelandet. Därefter kan du klicka på knappen ”Then check your score” för at se resultatet.

Mail-tester

MX Toolbox

Webhotell och e-posttjänster

Vi erbjuder webbhotellkonto hos Oderland med kontrollpanelen cPanel för smidig administration av webbplatser och e-post.