Uppdatera rankinglistor

Uppdatering av rankinglistor sker inte automatiskt utan de måste triggas manuellt vilket görs från sidan Administrera rankinglistor. Innan en rankinglista kan uppdateras måste alla relevanta resultat ha registrerats. Dessutom måste alla tidigare rankinglistor som påverkar den nya rankingen redan vara uppdaterade.

Rankinglistorna beräknas av systemet utifrån registrerade resultat på rankingtävlingar och tävlingar som kan ge rankingkompensation. Det är därför essentiellt att alla tävlingar som påverkar rankingen är korrekt registrerade och att resultaten uppdaterade. Klasser på GP-tävlingar som skall vara rankinggrundande i systemet vara markerade som rankingklasser. Detta görs genom att plocka upp tävlingsöversikten, välja ”Redigera klasser”, markera rankingklasser i listan och välja ”Med markerade: Markera som rankingklass”.

Rankinglistor kan tas bort och uppdateras efter behov. Observera att uppdatering av en rankinglista INTE att automatiskt uppdaterar efterföljande rankinglistor som beror av den uppdaterade rankinglistan. Det är därför essentiellt att om en rankinglista ändras så måste även uppdatering av alla efterföljande rankinglistor som påverkas triggas manuellt. Detta gäller även om datum för efterföljande rankingtävling ändras.

Så fungerar rankinglistorna

Rankinglistorna beräknas av systemet men förbundsadministratörer måste manuellt tala om för systemet när det är klart att uppdatera rankingen efter en tävling.

I teknisk bemärkelse finns inga hela rankinglistor sparade i databasen utan endast en massa databasposter som talar om vilken ranking ett visst lag har mellan två specificerade tidpunkter. Sedan kan man välja att kika på aktuell ranking vid en godtycklig tidpunkt varpå systemet plockar fram för den tidpunkten aktuella rankingposter. Att man i listan kan välja att se ranking efter vissa namngivna tävlingar är endast för att underlätta att hitta relevanta datum.

Skapa och uppdatera separata rankingklasser

Det är inte alltid självklart vilka tävlingsklasser som skall inkluderas i en rankingklass. Exempelvis kan åldersindelning skilja sig åt mellan reguljära tävlingar och mästerskapstävlingar. Därför definieras alla rankingklasser explicit och sedan kopplas varje potentiell rankinggrundande klass till en specifik rankingklass. Observera att en rankinggrundande tävlingsklass och en rankingklass i detta sammanhang är två helt olika saker. Även om man brukar prata om att vissa tävlingsklasser är rankingklasser så är det aldrig så i systemet.

Visa alla rankingklasser

Skapa rankingklasser

Rankingklasser kan skapas manuellt men det enklaste är att låta systemet skapa rankingklasser baserat på tävlingsklasserna. Det görs från listan över tävlingsklasser på sidan Klasser.

Klicka på Visa-fliken och välj att visa rankingsklasser. Markera sedan alla klasser som potentiellt kan vara rankinggrundande men som saknar rankingklass. Det gör inget om ni markerar fler klasser än nödvändigt eller markerar de som redan har en rankingklass tilldelad. Välj sedan ”Med markerade: Skapa saknade rankingklasser” och klicka på Verkställ.

Markera vilka tävlingsklasser som vanligtvis är rankinggrundande

I listan över tävlingsklasser så markerar ni vilka tävlingsklasser som vanligtvis är rankinggrundande och väljer ”Med markerade: Är rankinggrundande”.

Justera på enskilda tävlingar vilka tävlingsklasser som skall rankinggrundande

På enskilda tävlingar behöver inte en tävlingsklass ligga till grund för rankingen även fast tävlingsklassen vanligtvis är rankinggrundande och tävlingen är en rankingtävling. Läs mer om detta i handledning om hur enskilda tävlingar hanteras.