Aktivera kioskläget i webbläsare

Genom att ställa in och öppna en webbläsaren i kioskläge går det att låta besökarna själva skriva ut som exempel incheckningsbiljetter. Besökarna kan inte navigera bort från webbsidan genom att klicka på som exempel historik eller sparade genvägar samt inte heller stänga ner webbläsaren om det inte finns ett tangentbord inkopplat. Besökarna behöver inte heller bekräfta utskriften.

Windows 10

I Windows 10 går det att aktivera kioskläget genom att skapa en genväg i Microsoft Edge och i egenskaperna för genvägen ställa in att webbläsaren ska öppnas i kioskläge.

Avsluta kiosk mode

När kioskläget har aktiverats så går det inte att stänga ner webbläsaren med muspekaren. Testa därför först att du kan stänga ner Microsoft Edge i Aktivitetshanteraren innan du skapar och klickar på genvägen. Du stänger ner webbläsaren med denna metod genom att hålla ner tangenterna ctrl, alt och delete på tangentbordet. Välj därefter Aktivitetshanteraren och stäng ner Microsoft Edge i fliken Processer.

Skapa en ny genväg till Microsoft Edge

Om det redan finns en genväg till Microsoft Edge på skrivbordet kan du markera den och sedan hålla nere ctrl och klicka på c för att kopiera och sedan hålla ner ctrl och klicka på v för att kopiera genvägen. Du kan annars öppna Startfältet längst ner till vänster och bläddra till Microsoft Edge. Du kan sedan dra och släppa ikonen på skrivbordet för att skapa en genväg. Där du kan döpa den nya genvägen till som exempel Microsoft Edge kioskläge.

Lägg till kioskmode för Microsoft Edge

Högerklicka på den skapade genvägen och välj egenskaper. I fältet mål läggs för ett mellanslag sedan denna text till sist i fältet. Där ”https:/exempel.se/” byts ut mot korrekt webbadress :

--kiosk --kiosk-printing "https:/exempel.se/"

Exempel på hur hela måladressen med den tillagda texten kan se ut:

 "C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe" --kiosk --kiosk-printing "https://cogwork.se/handledning/integrera/kiosk-mode/test-utskrift/"

Testa kioskmode

Efter att genvägen är skapad och du har klickat på den går det att på denna sida göra en testutskrift.